Bouwen

Verschil dubbelglas en HR glas?

ramen

Iedereen heeft weleens gehoord van dubbelglas. Het woord komt ons bekend, omdat het populairder werd na enkelglas en zorgde voor meer isolatie in huis. Echter heeft dubbelglas ook grotendeels zijn tijd gehad. Steeds meer wordt er gekozen voor de HR glazen. Wat maakt de HR glazen beter dan het dubbelglas lees je in dit artikel.

Dubbelglas en HR glazen

Dubbelglas en HR glazen verschillen niet veel van elkaar. We gingen over van enkelglas naar dubbelglas, omdat het voor goede isolatie zorgde. Tegenwoordig biedt de HR glazen betere isolatiemogelijkheden.

De HR glazen kun je onderscheiden in 3 soorten, namelijk:

  • HR glas
  • HR+ glas
  • HR++ glas
  • HR+++ glas

Zoals je kunt zien verschillen ze in het plusteken (+). Het plusteken staat voor de isolatiewaarde van de glazen. Dat bekent dus dat de HR+, HR++ en de HR+++ een betere isolatiewaarde hebben. Dat hebben ze te danken aan de edelgassen in de spouw en een speciale coating. Bij normale dubbelglas is deze met normale lucht gevuld.

In de opsomming zie je ook een HR glas zonder een plusteken. Dit HR glas vergelijkbaar met een HR+ glas, alleen is de spouw van dit glas gevuld met gewone droge lucht in plaats van edelgassen. Een glaszetter kan je meer vertellen over de soorten HR glas.

De HR++ glazen worden het meest gebruikt bij renovatie en nieuwbouwwoningen door hun goede prijs- en kwaliteitsverhouding. De glazen kennen een minimale spouwbreedte van 15 mm en zijn gevuld met argon- of kryptongas.

De HR+++ glas wordt ook wel triple glas genoemd en wordt gebruikt bij ecologisch wonen. Het is een duurdere glas ten opzichte van de HR+ en HR++ en daarmee wordt de investering minder snel terugverdiend. Meer over glaszetters op Glas-Feitjes.nl

Dubbelglas wordt ook wel isolerend glas genoemd

De benaming dubbelglas is zo goed als verdwenen. Men gebruikt steeds meer het woord isolerend glas. De functie van glazen is steeds meer isoleren geworden waar men ook op inspeelt.

Verschil tussen dubbelglas en HR glazen?

We kunnen er heel makkelijk om zijn over het verschil tussen dubbelglas en de HR glazen. Kort samengevat zit het grootste verschil tussen in het spouw. Bij een dubbelglas is de spouw gevuld met lucht, terwijl bij een HR glas de spouw gevuld is met edelgassen (zoals argon).

De edelgassen zorgen voor betere isolatie dan gewone lucht. Daarnaast is een HR glas voorzien van een soort coating wat ervoor zorgt dat de warmte (via de zon) weerkaatst wat voor isolatie zorgt.

Zijn HR glazen te plaatsen bij alle soorten kozijnen?

De HR glazen zijn niet te plaatsen bij alle soorten kozijnen, omdat kozijnen gemaakt kunnen worden uit verschillende materialen. Ook is de breedte van je sponning belangrijk, het nieuwe glas moet hier in passen. Het is daarom raadzaam om vooraf na te vragen of de nieuwe HR glazen geplaatst kunnen worden bij je huidige kozijnen.

Back To Top