Leven

Verhuizen naar Ierland

gang

Ierland is een land wat steeds meer gekozen wordt door expats door heel Europa, maar ook daarbuiten. Steeds meer Nederlanders kiezen ervoor om in Ierland te wonen en werken. Alhoewel Ierland qua prijzen iets hoger (ongeveer 8,5%) ligt dan in Nederland is het een mooi land om in te wonen. Verhuizen naar Ierland kan dus een hele mooie ervaring zijn.

Wonen in Ierland

Indien je overweegt om te gaan emigreren naar Ierland is het belangrijk om te weten dat Ieren veel geven om gezelligheid en dus sociaal zijn. Ze staan open voor elkaar en daarin verschillen ze van de Nederlanders die gesteld zijn op hun privacy. Ieren vinden het bijvoorbeeld belangrijk om naast zaken doen een sociale band onderling te hebben. Tevens moet je ook niet verwachten dat Ieren stipt op tijd arriveren bij jullie afspraak, want laat komen is iets van de Ierse cultuur.

De taal die ze in Ierland spreken is oorspronkelijk Iers. Zo’n 30% van de bevolking spreekt het nog dagelijks. De tweede taal die in Ierland gesproken wordt is Engels. Bijna iedereen spreekt Engels en in het dagelijks leven wordt er in het Engels gecommuniceerd.

De kosten voor de huisarts betaal je zelf. De wachttijden voor een afspraak of behandeling bij de huisarts of specialist zijn lang. Dat maakt dat de meeste Ieren voor een particuliere ziektekostenverzekering.

Het klimaat

Het klimaat is te vergelijken met die van Nederland. Echter regent het vaker in Ierland. Het land heeft een gematigd zeeklimaat wat maakt dat het niet vriest in het land met name door de invloed van de Warme Golfstroom. Het vriest zelden en sneeuwt bijna nooit. Gedurende het jaar valt er regen waardoor het landschap mooi groen blijft. De temperaturen liggen meestal tussen de 16 en 20 graden.

Dagelijkse kosten in Ierland

Zoals het eerder is aangegeven zijn de prijzen hoger dan in Nederland. Voor levensonderhoud moet je dus gespaard geld hebben of je voorzien van werk. Veel expats komen werken in Ierland. Lees verder over de verhuiskosten.

Werken in Ierland

Als EU lid, dus met een Nederlands paspoort kun je meteen aan de slag in Ierland. Het maakt niet uit of het om kort of lang verblijf gaat. Echter is het aanvragen van een PSS- nummer (Personal Public Service Number) verplicht. Dit is een soortgelijke nummer als een Burgerservicenummer in Nederland. Vraag om een bewijsbrief bij je aanvraag omdat het bewijsbrief ook fungeert als bewijs van Ierse inwoner zijn. Je kunt met dat bewijsbrief ook een bankrekening openen.

Het beheersen van de Engelse taal is een vereiste om aangenomen te worden op de Ierse arbeidsmarkt. Engels is de tweede taal van Ierland. Ondanks dat Iers beschouwen wordt als de taal van Ierland spreekt er in Ierland (bijna) iedereen Engels.

Arbeidsmarkt

Het percentage voor werkloosheid ligt in Ierland 6% lager dan in andere Europese landen. Er is veel belangstelling voor gekwalificeerde personeel, maar ook zijn er veel vacatures in de farmaceutische en toeristische sector.

Doordat de belasting laag ligt voor ondernemers zijn veel grote IT bedrijven gevestigd in Ierland. Dat maakt dat er veel werkgelegenheid is in IT- banen. Daarnaast kun je in verkoop en in de klantenservice aan de slag.

Meer weten?

Lees dan verder op Verhuis-Feitjes.nl.

Back To Top