Koolhydraatarm brood is eigenlijk een verkeerde term. Fabrikanten horen het ‘brood met een verlaagde koolhydraatgehalte’ of ‘brood met minder koolhydraten’ te noemen. De benaming is dus ergens verwarrend. Wat is koolhydraatarm brood dan en waarom is het zo populair? In dit artikel krijg je antwoorden op die vragen.
Wat zijn koolhydraten?
Alhoewel er heel moeilijk over gedaan wordt heeft de mens koolhydraten nodig (zie ook Wikipedia). Echter kun je koolhydraten opdelen in twee soorten, namelijk: langzame en snelle koolhydraten.
Langzame koolhydraten zijn producten als:
- Volkoren pasta, couscous, brood
- Zilvervliesrijst
- Havermout
- Quinoa
- Bulgur
- Melk en yoghurt
- Peulvruchten
- Groeten
- Fruit
Als je de bovenstaande lijst ziet denk je misschien ‘hey, dat zijn producten die de meeste mensen dagelijks nuttigen?!’. Dat klopt. Als men wegloopt voor koolhydraten hebben ze het niet over deze soorten koolhydraten. Dus langzame koolhydraten zijn goed en worden, zoals de naam het zegt, langzaam verteert.
Langzame koolhydraten hebben namelijk lange moleculen. Hoe langer de keten hoe meer tijd je lichaam nodig heeft om ze om te zetten in energie. Je lichaam haalt er energie uit en geeft het geleidelijk vrij waardoor deze langzame koolhydraten minder hoge pieken in je bloedsuikerspiegel veroorzaken.
De snelle koolhydraten zijn de koolhydraten waar mensen afstand van nemen. De reden hiervoor is dat producten die snelle koolhydraten bevatten snel worden opgenomen in het bloed waardoor je hoge pieken in je bloedsuikerspiegel krijgt. Snelle stijging heeft als gevolg dat het ook weer snel daalt en je daardoor vermoeid kunt raken.
Producten met snelle koolhydraten zijn:
- Frisdrank
- Koek, snoep en gebak
- IJs
- Aardappels
- Witbrood
- Witte pasta
- Witte rijst
- Honing
Wat is precies koolhydraatarm brood?
In koolhydraatarm brood zit er ten minste 30% minder koolhydraten dan in normaal vergelijkbaar brood. Dat is wettelijk zo bepaald. Het tarwemeel in koolhydraatarm brood wordt in de meeste gevallen vervangen door sojameel of bonenmeel, omdat soja een hoge eiwitgehalte en een lager koolhydraatgehalte heeft.
Daarnaast verschilt het koolhydraatarm brood van normale vergelijkbare brood doordat er ook gebruik wordt gemaakt van extra ingrediënten met van natuurlijke hoge voedingsvezel en-/of vetgehalte waarden. Denk daarbij aan zonnebloempitten en lijnzaad.
Veel mensen denken dat koolhydraatarm brood ook meteen minder calorieën bevatten. Niks is minder waar. Door hun hogere vetgehalte bevatten de koolhydraatarm borden vaker meer calorieën. Wel zijn de calorieën gezonde calorieën.
Voordelen van koolhydraatarm brood?
Koolhydraatarm broden zijn arm aan koolhydraten, maar wel rijk aan vezels. Als je je koolhydraatinname omlaag wil brengen is dit dus een mooi alternatief. Door de gezonde vetten in koolhydraatarm brood voelt men zich langer verzadigd. Doordat het langer een verzadigd gevoel geeft en men minder snel grijpt naar snacks. Vergeet echter niet dat koolhydraatarm brood meer calorieën heeft door de gezonde vetten.