Keuken

Wat is het verschil tussen bloem en meel?

deeg kneden

Het is niet raar als ook jij je afvraagt wat het verschil tussen bloem en meel is. Het is namelijk een vraag die bij veel mensen opkomt, vooral onder de mensen die graag bakken. Wat is nou het verschil?

Voordat we vertellen wat het verschil is kunnen we concluderen dat het niet hetzelfde is, wat veel gedacht wordt. Vaker denkt men dat het over hetzelfde gaat. Dat is dus niet zo.

Het verschil tussen bloem en meel

Het verschil zit hem in de verwerking. Bij meel wordt namelijk de hele korrel van het graan gemalen. Daarin worden ook de vliesjes gemalen. Dat proces leidt tot een (volkoren)meel. Je kunt van (volkoren)meel bijvoorbeeld bruin brood mee bakken.

Bij bloem gaat dit proces anders. De hele korrel van het graan wordt niet gemalen, maar gezeefd. Dat maakt dat er witte bloem ontstaat. Witte meel wordt vaker gebruikt bij bakrecepten.

De naam

Je kunt aan de naam van de bloem of meel achterhalen waar het van is gemaakt. Zo is bijvoorbeeld tarwemeel van tarwe gemaakt. Volkorenmeel is gemaakt van hele tarwekorrels. Naast tarwe heb je ook andere soorten bloem en meel. Denk daarbij aan rogge en spelt.

bakken

Tarwemeel

Nu dat het duidelijk is dat bloem en meel niet hetzelfde zijn kunnen we verder ingaan op een meest voorkomende meelsoort. Dat is tarwemeel. Tarwemeel wordt gemaakt van tarwe waarbij de hele graankorrel behouden blijft, dus de kiem, meelkern en de zemelen. Tarwe bevat veel vezels, eiwitten en mineralen.

Patentbloem

Deze bloem wordt ook wel Amerikaanse bloem genoemd. Het heeft een fijnere structuur en bevat meer gluten dan tarwebloem. Uiterst geschikt voor het bakken van brood.

Zelfrijzende bloem

Ook weer zo eentje die je in het schap van de supermarkt kunt vinden: zelfrijzend bloem. Oftewel zelfrijzend bakmeel. Dit is niets anders dan bloem waar bakpoeder aan is toegevoegd. Het zorgt ervoor dat het dus meer rijst dan gewone bloem.

Roggemeel

Een ander soort van meel is de roggemeel. Rogge bevat weinig gluten en is dus niet geschikt om er brood van te bakken. De roggemeel rijst niet. In de meeste gevallen wordt roggemeel gemixt met tarwemeel.

Maisbloem

Zoals de naam het verklapt wordt maisbloem gemaakt van fijngemalen mais. Maisbloem geeft een brood extra luchtige structuur. De kleur van maisbrood is dan ook, net zoals mais zelf, gelig.

Gluten

Steeds vaker horen we dat men allergisch is voor gluten. Hoe ontstaan gluten en waar kom je ze tegen? Gluten ontstaan als het eiwit van de graankorrel in contact komt met vocht. Gluten zorgen voor elasticiteit en het rijsvermogen van het deeg.

Je komt gluten tegen in pastameel. Pastameel wordt gemaakt van durumtarwe. Deze tarwe is hard en bevat veel gluten en is daardoor elastisch. Meel met veel gluten zien we veel terug bij brood. Meel met minder gluten zien we weer terug bij cakes en koekjes.

Back To Top