Bouwen

Nieuw huis? Vloerisolatie om te besparen op je energienota

hond slaapt op de vloer

Getrouwd? Je eerste kind? Net mamma geworden en een nieuwe woning? Begin dan met verbouwen en het isoleren van je woning! Net als bij andere isolatievormen moet je bij bijvoorbeeld vloerisolatie rekening houden met een standaard prijsopbouw. Deze kosten maak je hoe dan ook, ongeacht het soort vloerisolatie dat je kiest:

  • arbeid door isolatiebedrijf
  • isolatiematerialen
  • machinegebruik en speciale gereedschappen

Om vloerisolatie te stimuleren hanteert de overheid een BTW-tarief van nu 6% (in plaats van 21%), wordt 9%, voor de arbeidskosten. In principe geldt dit tarief alleen voor de werkzaamheden van het isolatiebedrijf. Hier zijn wel een paar voorwaarden aan verbonden. Het isolatiebedrijf van je keuze kan je hier alles over vertellen.

Zijn er kostenverschillen tussen isolatiematerialen?

Niet echt. Ongeacht het soort isolatiemateriaal dat je kiest kun je vrijwel altijd uitgaan van een gemiddelde vierkante meterprijs. Deze is enigszins afhankelijk van het isolatiebedrijf dat je benadert en daarom ligt de prijs tussen de €25 en €30 per vierkante meter. Over het algemeen zijn er misschien wel meer dan 11 isolatiematerialen waar je uit kunt kiezen, voor vloerisolatie is dit minimaal 4.

De Nederlandse overheid beseft dat deze financiële inspanning noodzakelijk is om mensen aan te sporen om hun huis beter te isoleren. Het mes snijdt wat dit betreft ook aan twee kanten. Enerzijds helpen Nederlanders op die manier namelijk om de quota te halen terwijl er anderzijds een aantrekkelijke besparing kan worden gerealiseerd op het energieverbruik. Hoe dan ook, vooralsnog blijft de BTW-verlaging dus van kracht, maar het is uiteraard nog maar zeer de vraag hoelang nog.

BTW-verlaging in de toekomst

De vrees bestaat dat de overheid er voor zal kiezen om het verlaagde BTW-tarief binnen afzienbare tijd toch terug te verhogen. Zodra de quota is gehaald of wanneer er bijvoorbeeld een concreet nieuw wetsvoorstel komt inzake de isolatiefactor van een woning zou het zomaar kunnen dat de BTW-verlaging wordt opgeheven. Gelukkig hoef je nog niet meteen in paniek te slaan, de quota die Nederland moet halen is nog lang niet binnen handbereik waardoor een verhoging van de BTW; waarschijnlijk nog niet voor het eerste jaar zal zijn. Mensen die toch nu reeds hun voordeel willen doen zijn uiteraard verzekerd van het scherpere tarief. Let er echter wel op dat het lage tarief zelf verhoogd gaat worden in 2019. Deze gaat van 6% naar 9%.

Back To Top