School

Studerende moeder: waar op te letten?

collegezaal

Heb je kinderen voordat je een beroepsopleiding hebt afgerond? Of ben je gestopt met studeren toen je zwanger werd? Wat de reden ook is, je wilt graag nog een diploma halen door een opleiding te volgen. In dit artikel lees je enkele tips waar je als studerende moeder op kunt letten.

Goed te combineren

Tegenwoordig is studeren niet meer elke dag naar school gaan en in de schoolbanken zitten. Dat kan wel, maar is meer bedoeld voor de voltijdstudenten die veel jonger zijn. Echter, als jij dat ook bent kun je kiezen voor voltijds studeren. Dat houdt in dat je 5 dagen in de week naar school gaat en je school combineert met stages.

Maar tegenwoordig heb je veel mogelijkheden en dat maakt het combineren van moederschap en studeren een stuk makkelijker. Er zijn opleidingen die 1 of 2 dagen in de week naar school gaan vereisen en de overige dagen zelfstudie of e-learning hebben. Met e-learning leer je op het moment dat het jou uitkomt. Je hebt daarvoor alleen een computer nodig.

Kinderen naar de kinderopvang

Ga je naar school dan kun je je kinderen tot 4 jaar naar de kinderopvang brengen. Je betaalt dan aan de hand van je inkomen een eigen bijdrage. Ben je alleenstaande moeder die niet erbij werkt, dan kun je profiteren van een flinke vergoeding van de Belastingdienst waardoor je het minimale eigen bijdrage inlevert. Lees verder over de kinderopvang vergoedingen in 2019.

Wees een voorbeeld voor je kinderen

Als moeder wil je het beste voor je kinderen. In de meeste gevallen willen je kinderen ook hun best doen voor hun ouders. Hoe anders kun je een goed voorbeeld zijn voor je kinderen? Als je studeert en laat zien dat ook hun moeder haar best doet om te leren zullen de kinderen gemotiveerder zijn. Ook biedt je hun daarmee een beter toekomst door je werkmogelijkheden te verbeteren en mogelijk daarmee je salaris te verhogen.

Je leven stopt niet na het krijgen van kinderen

Het krijgen van kinderen is geweldig. Echter stopt jouw leven, als moeder, niet als je moeder wordt. Integendeel, je hebt er nog een rol erbij. Je bent jezelf, maar ook daarnaast moeder. Zorg ervoor dat je nog steeds je eigen leven erop nahoudt door er (indien mogelijk) vaker erop uit te trekken, alleen of met vrienden. Wanneer je tijd voor jezelf maakt kun je weer opladen door leuke dingen te doen en die energie weer gebruiken met je kinderen. Cijfer jezelf niet weg en leef als een moeder, maar ook als jezelf en investeer ook in quality-time zonder je kinderen.

Hulp van een coach?

Je kunt de hulp van een coach inschakelen tijdens of na je studie om begeleiding te krijgen bij het bepalen van je carrière doelstellingen. Lees verder over loopbaancoach.

Back To Top