Gezondheid

Meest voorkomende kwaaltjes bij zwangere vrouwen

zwangerschap

Zwangerschapskwaaltjes horen bij de zwangerschap. Bijna alle vrouwen krijgen er mee te maken. Niet alleen de vrouwen, ook hun partner of andere betrokkenen kunnen deze kwaaltjes van dichtbij meemaken. In dit artikel leggen we de meest voorkomende kwaaltjes van de zwangerschap uit.

 • Misselijkheid
  Het is niet voor niets dat we beginnen met zwangerschapskwaaltje misselijkheid. De reden daarvoor is dat misselijkheid het vaakst voorkomt! Heel veel zwangere vrouwen hebben er (erg) last van. Bij de meeste duurt het zo een 4 maanden, maar helaas kan het zelfs de hele zwangerschap aanhouden. Terwijl de misselijkheid de hele dag kan aanhouden wordt het met name ‘ochtendmisselijkheid’ genoemd.
 • Vermoeidheid
  Je bent als zwangere vrouw moe, moe en nog eens moe. Vrij normaal, want er wordt erg hard gewerkt in je lichaam. Met name in je eerste trimester zal de vermoeidheid het grootst zijn. Je kunt in je eerste trimester dan ook het beste vaker dutjes van 20 tot 30 minuten doen om je weer energieker te voelen.
 • Hoofdpijn
  Zowel door je zwangerschap als door de stress die je ervaart in je zwangerschap kun je als zwangere last krijgen van hoofdpijn. Het hoeft niet dat de hoofdpijn dagelijks aanwezig is. Het kan met periodes komen en gaan.
 • Stemmingswisselingen
  Door de hormonen kun je je als zwangere vrouw een emotionele wrak voelen. Je kunt namelijk last krijgen van verschillende stemmingen. Soms kan dat snel achter elkaar waardoor het kan voorkomen dat je omgeving moeite heeft met het volgen van je emoties. Het is volkomen normaal, want zoveel hormonen in je lichaam die kunnen je het ene moment hard laten lachen en er hoeft maar iets aan zieligs voorbij komen en je bent al in tranen.
 • Harde buiken
  Harde buiken worden ook wel oefenwee genoemd, omdat je baarmoeder samentrekt wanneer je een harde buik krijgt. Harde buiken kun je in je zwangerschap in verschillende trimesters krijgen, maar komen het meest voor tijdens de derde trimester omdat je lichaam je aan het voorbereiden is voor de bevalling.
 • Vocht vasthouden
  Wat ook een zwangerschapskwaal is dat een zwangere, vooral tegen het einde van de zwangerschap, vocht vasthoud in de enkels en onderbenen. In sommige gevallen hebben vrouwen dan een grotere schoenmaat nodig. Heb je er zoveel last van, leg dan je voeten op een kruk en laat je masseren vanaf je voeten naar je onderbenen toe.
 • Rugpijn en bekkeninstabiliteit
  Door de zwangerschap kom je kilo’s aan, ga je een andere lichaamshouding aannemen en krijg je te maken met veel hormonen. Dit alles maakt dat je last kunt krijgen van rugpijn. Rugpijn en dan met name onderrugpijn is een veelvoorkomend zwangerschapskwaal. Wanneer de pijn veel verder gaat naar je billen, stuit en schaambeen dan kun je last krijgen van bekkeninstabiliteit.
 • Bandenpijn
  In de meeste gevallen hebben zwangere vrouwen rond hun twintigste week last van bandenpijn. Bandenpijn wordt veroorzaakt door de druk die je baarmoeder op de banden zet. Je baarmoeder zit vast aan die banden. Je buik wordt groter en de druk op je baarmoeder gaat groeien.
 • Gevoelige borsten
  Nadat je eicel is bevrucht gaat je lichaam starten met het voorbereiden op de zwangerschap. Dat betekent dus ook gevoelige borsten door er een betere doorbloeding ontstaat. Je borsten voelen dan gevoelig en gezwollen aan.
 • Aambeien
  Waar je veel zwangere niet over hoort praten zijn de aambeien. Echter is de kans groot dat je ook als zwangere hiermee te maken krijgt. Ongeveer 70% van de zwangere vrouwen hebben last van aambeien. Aambeien kunnen jeuken en pijn doen. Het is daarom iets waar zwangere vrouwen niet snel over praten.
Back To Top